Speciaalbier

Een greep uit onze brouwerijen

Jever

Vlakbij de grens met Nederland, nabij Groningen, ligt het Duitse Jever. Een klein stadje dat vooral bekend staat om het Jever Pilsener dat er al ruim 80 jaar wordt gebrouwen door het Friesisches Brauhaus zu Jever. Naast een rijke brouwtraditie en de nieuwste technologieën beschikt de brouwerij naar eigen zeggen eveneens over ‘das Fingerspitzengefühl’. En wie een Jever bier heeft geproefd weet precies wat daarmee bedoeld wordt. Op en top kwaliteit!

 

Weihenstephan

Oudste bierbrouwerij ter wereld
De Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan in Freising is de bakermat van de Beierse brouwcultuur. Al in 1040 kregen de Benedictijner monniken van het Weihenstephan klooster het recht om bier te brouwen. Daarmee is het de oudste bierbrouwerij ter wereld. Ook opmerkelijk: sinds 1803 is de brouwerij eigendom van de Vrijstaat Beieren en staat daarmee onder controle van het Beierse Ministerie van Cultuur.

 

Brouwerij St. Bernardus

Bier uit de streek waar de tand des tijd geen vat op krijgt
. Het edele St. Bernardus bier wordt als sinds 1946 gebrouwen in het uiterste puntje van West-Vlaanderen, te midden van ‘Le Plat Pays’, in het hart van de West-Vlaamse hoppestreek. De brouwerij ligt in het dorpje Watou, waar de tijd schijnbaar minder vlug wegtikt dan in de rest van het land.

 

Brouwerij De Molen

Brouwerij De Molen staat bekend om haar brede en zeer gevarieerde collectie aan bieren, vaak met bijzondere namen als ‘Hel & Verdoemenis’, ‘Bloed, Zweet & Tranen’ en ‘Bommen & Granaten’. De brouwerij stelt hoge eisen aan de kwaliteit en wil originele en progressieve bieren creëren. Door de onorthodoxe recepten en brouwprocessen hebben de bieren van De Molen een unieke bitterheid, smaak en aroma, die wereldwijd gewaardeerd wordt.

 

Uiltje Brewing Company

In 2015 waren er meer dan 300 crowdfunders en een bank enthousiast genoeg om de missie van Uiltje Brewing Company te financieren: To Brew F*cking Good Beer! In september 2016 werd die missie werkelijkheid toen de gloednieuwe brouwerij in bierstad Haarlem op volle toeren begon met brouwen.
En ze hebben grote ambities! Liefde voor speciaalbier bracht ze naar de plek waar ze nu staan; in de top 100 beste brouwerijen ter wereld volgens RateBeer. De mooiste bieren die ze maken zijn dan ook de meest uitgesproken stijlen. Ze zoeken de extremen op. Bij het Uiltje (zoals de brouwerij in de volksmond wordt genoemd) krijg je bijvoorbeeld keihard gehopte bieren waarvan ze kruiwagens tegelijk in de ketel knallen. Zoals vette IPA’s, maar ook zure bieren, rookbieren, bieren met fruit, koffie, drop, lolly’s, zelfs een heuse kerstboom was niet veilig voor de brouwketel. Ook zijn ze in Haarlem niet vies van Imperial Stouts, Scotch Ales en Barley Wines te rijpen in oude bourbon, whisky of wijnvaten.
Dus houd je van een bijzonder en wat extremer bier? Knap eens een Uiltje!

 

Brouwerij Kees

Van kok tot meesterbrouwer
Brouwerij Kees, opgericht in 2015 in Middelburg, valt niet meer weg te denken uit het Nederlandse bierlandschap. Oprichter Kees Bubberman is van huis uit kok maar inmiddels een gelauwerde meester-brouwer. In 1996 brouwde hij zijn eerste thuisbrouwsel van 10 liter in de keuken van zijn vader. Dat was het begin van zijn ontdekkingstocht in de wereld van pilsener, IPA, stout, blond en tripel.

 

KEREL

De roots van KEREL liggen in het Vlaamse Tielrode, waar het bier vanaf 1908 werd gebrouwen door de familie Verbeeck-Back. Een populair streekbier van weleer, dat na het overlijden van brouwer Jules Verbeeck helaas mee onder de zoden verdween.

Toen de Belgische brouwfamilie De Cock in 2015 de vervallen brouwerij kocht, hadden ze geen idee welke rijkdom er verscholen lag in het oude gebouw. Iedereen veronderstelde dat KEREL verloren was gegaan, echter lag er nog één flesje verscholen onder een berg puin in de kelder. De inhoud van het flesje werd door het brouwteam en een team van Belgische experts geanalyseerd om het gist-DNA te achterhalen. Dankzij uitvoerig onderzoek wordt diezelfde gist sinds kort opnieuw gebruikt in de vernieuwde VBDCK Brewery (Verbeeck-Back-De Cock), zoals de brouwerij tegenwoordig door het leven gaat.

 

Brouwerij De Hoorn

Uitzonderlijke bieren ontstaan niet zomaar. Die worden geboren uit creatief vakmanschap. Vanuit de passie om te blijven innoveren bouwde brouwerij Palm daarom een nieuwe micro-brouwerij: De Hoorn. De biermeesters experimenteren er volop met kruiden, hop, fruit en hout. Ze testen er nieuwe combinaties van gist, hop en manieren om het bier te rijpen. De proefbrouwsels zijn om en nabij de 1.000 liter. Precies de inhoud van de vroegste brouwinstallatie.

 

Bierbrouwerij de Koningshoeven

Bierbrouwerij de Koningshoeven is één van de weinige Trappistenbrouwerijen ter wereld die het logo ‘Authentic Trappist Product’ mag voeren. De beste waarborg voor authenticiteit, receptuur, traditie en kwaliteit. Bier is pas Trappistenbier als het wordt gebrouwen binnen de muren van een Trappistenabdij, onder toezicht van monniken en er een gedeelte van de opbrengst naar goede doelen gaat. Puur en eerlijk. La Trappe Trappistenbier wordt sinds 1884 gebrouwen door Bierbrouwerij de Koningshoeven. Met geduld, liefde, passie en traditioneel vakmanschap komen daar unieke bieren tot stand volgens de streng geheime recepturen van de Trappistenmonniken.

 

BrewDog

Revolutie tegen de middelmaat.
 De Schotse oprichters van BrewDog, Martin Dickie en James Watt, raken op een gegeven moment verveeld van de industrieel gebrouwen bieren, zoals de lagers en de ales, die de markt domineren. De twee nemen het heft in eigen hand en besluiten hun eigen bieren te gaan brouwen. Zo wordt BrewDog in april 2007 geboren.

Passie voor craft beers
. De toen nog 24-jarige vrienden krijgen een lening van de bank, huren een geschikt gebouw en beginnen ‘hardcore’ bier te brouwen. De flesjes worden met de hand gevuld om vervolgens vanuit de achterbak van een busje verkocht te worden op lokale markten. De missie van de oprichters is om andere mensen te inspireren en net zo gepassioneerd te laten raken van speciaalbier als zijzelf. Deze missie staat vandaag de dag nog steeds hoog in het vaandel bij BrewDog.

 

Flying Dog Brewery

De eerste brouwerij in Aspen sinds 100 jaar
Flying Dog Brewery wordt in 1990 in de bekende wintersportplaats Aspen, Colorado, opgericht door bergbeklimmer George Stranahan. In het begin is het nog een brewpub (half café, half brouwerij), al snel staat er een volwaardige brouwerij te ronken waarin ook zijn boezemvriend Richard McIntyre deelneemt. Flying Dog is overigens de eerste brouwerij in Aspen in meer dan 100 jaar.

 

Rogue Ales

Speciaalbier voor kenners en revolutionairs
De brouwerij van Rogue Ales is opgericht in 1988 in Ashland, Oregon. Het café dat ze een jaar later in Newport openen, is nog steeds het hoofdkantoor. De naam zegt het al: Rogue (schurk) is een beetje tegendraads en recalcitrant. Rogue Ales verzet zich als een David tegen gevestigde biermerken, alleen maakt het voor deze David niet uit of de steen Goliath raakt. Alleen het gooien geeft al voldoening genoeg. Vandaar ook hun slogan: Dare, Risk, Dream.

 

Brasserie Lefebvre

Zesde generatie familiebedrijf met een eeuwig jonge geest
De oorsprong van Brasserie Lefebvre (bekend van Hopus en Barbãr) gaat terug tot 1876. In dat jaar opent Jules Lefebvre, jachtwachter, landbouwer, herbergier én mouter, zijn brouwerij op een wel zeer strategische plek. In de buurt van de nabijgelegen steengroeven, waar porfier gewonnen wordt, bevoorraadt hij met zijn brouwerij de cafés waar de meer dan 3.000 arbeiders hun dorst met vele liters bier komen lessen.

 

Van Moll

De vijfde stad van Nederland en geen enkele brouwerij. Dat vonden ze bij Van Moll maar vreemd en vandaar dat zij in 2013 hun eigen brewpub openden in hartje Eindhoven. Een eigen smaaklab waar iedereen kan proeven!
Iedere dag probeert Van Moll je te verrassen met nieuwe smaken. Ze experimenteren, balanceren, gedurfd, ’n tikje gek, maar nooit over het randje. Een vaste core range aan bieren en een wisselend assortiment waanzinnige specials.

 

DAVO Bieren

In 2012 richtten de vier vrienden Jos, Marijn, Arnoud en Frits uit Deventer DAVO Bieren op. De naam DAVO is afgeleid van de krijgsheer Davo die de monnik Lebuïnus begeleide bij de stichting van Deventer in het jaar 768. Met behulp van crowdfunding verbouwden de vier vrienden een oud industrieel pand tot stadsbrouwerij met proeflokaal. Sinds de opening in 2016 is dit dé bierspot van Deventer, waar je terecht kunt voor de lekkerste bieren met misschien wel de beste burgers van de stad.