Fries Bier

Een greep uit onze Friese brouwerijen

De Grutte Pier Brouwerij

In 2015 begonnen Frans Filius en Renze Bil de Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden. Het eerste bier was de Grutte Pier Tripel en deze won gelijk al een aantal mooie prijzen (WBA, beste tripel van Nederland). in 2017 is het aantal bieren vergroot naar maar liefst 7 stuks. De komende jaren willen we ervoor zorgen dat onze bieren overal in onze omgeving goed verkrijgbaar zijn. En dat mensen weten wat bier is en waarom het zo belangrijk is om goed bier te drinken.

De held Grutte Pier
Grutte Pier dankt zijn naam aan de heldhaftige verhalen van de vrijheidsstrijder en volksheld die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd. Mocht je Grutte Pier tegenkomen en je wilt voorkomen dat hij je doodt, dan kan je door het correct uitspreken van de onderstaande zin bewijzen dat je een Fries bent en geen Saks of Hollander.

Bûter, brea en griene tsiis,
wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries.

 

Bonifatiusbier

De geschiedenis van het Dokkumer bier begint al in de vroege middeleeuwen. Na de dood in 754 van Bonifatius brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij op de Markt het Dokkumer bier. Particuliere brouwers namen dit werk over tot een aantal van 19 Dokkumer brouwerijen. Het water voor dit vermaarde bier werd uit de Bonifatiusbron gehaald, zuiver en helder. Pas in 1876 stopte de laatste brouwer. Na 140 jaar is het Bonifatiusbier weer terug in het centrum van Dokkum.

 

Admiraal Bier

Op de rand van de klei en de zandgrond, in het noorden van Friesland, staat een unieke bierbrouwerij. Er worden bieren stuk voor stuk eer doen aan het pitoreske dorp Aldtsjerk en de prachtige omgeving zo ligt het in een bosrijke omgeving met stinsen en states. Naast de ‘adelijke status’ van weleer is Aldtsjerk het laatste dorp waar elfstedenschaatsers passeren voordat ze de laatste kilometers afleggen tot de eindstreep op de Bonkevaart.

 

Het Brouwdok

Het Brouwdok is een onafhankelijke brouwerij, met een 20HL brouwerij en een groot proeflokaal met fenomenaal uitzicht over het Werelderfgoed de Waddenzee. We brouwen ons ambacht zonder bescherming van de Nederlandse dijken in een oud pakhuis in de haven van Harlingen. Fris bier en frisse lucht. Porters, Stouts, Ales en limited editions. Saving the Ales since 2012! ”

 

Tsjerkebier

Brouwerij Tjerkebier is in 2018 opgericht door twee volle neven Dotinga. Een familie met eeuwenoude en veelal agrarische wortels rond de oevers van de oude Middelzee, in de pittoreske streken van de Lege Geaën en de Greidhoeke.

Het Tsjerkebier project ontstonden een jaar of vier geleden, nadat we de door fysieke afstand en drukke werkzaamheden wat verwaterde familiebanden na vele jaren weer hadden aangehaald. We bleken veel visies, ambities, zorgen en idealen te delen omtrent de afnemende gemeenschapszin in onze samenleving.

Tegelijk ging ook het in onbruik raken van onze prachtige oude Friese kerken in de dorpsgemeenschappen ons aan het hart. Er moest toch iets te bedenken zijn om de leegte die we zagen in die oude waardevolle gebouwen op te vullen.

Eerst werd de mogelijkheid onderzocht om met deze brouwinstallaties een brouwerij voor speciaalbieren te vestigen in een oude Friese kerk.
Daarop hebben we besloten om een meer praktische productielocatie te zoeken, maar zonder ons oorspronkelijke doel uit het oog te verliezen. Medio 2017 vonden we een perfect passende locatie in de oude timmerfabriek van het dorp Easterwierrum. Het plan om een bierbrouwerij te beginnen kon daarmee gerealiseerd worden. In het hart van Friesland, halverwege Leeuwarden en Sneek, en midden in de streek waar onze rijke familiehistorie ligt!

Kald Kletske

Kald Kletske gebrouwen door Brouwerij Dockum is ontstaan als Eerbetoon aan Sytze Hoogstins.
Kald kletske kent zijn ontstaan in 2012 wanneer Sytze Hoogstins besmet raakt met het bier virus, als hobbybrouwer begint hij thuis te brouwen in zijn garage. In 2014 ontwikkeld hij zijn eerste Kald Kletske Bier (Ljocht) het wordt een doordrinkbaar lichtblond biertje die de naam Kald Kletske Blond meekrijgt. Hij laat deze proeven bij hem thuis aan familie en vrienden (ook van het biergilde KOPEREN TSJETTEL waar hij lid van is )

Op een gegeven moment kwamen ze er achter dat terminaal ziek. Tijdens zijn ziekte hield Sytze een bierproeverij bij hem thuis met zijn schoonzoon en vrienden van zijn schoonzoon. Ze hebben een hele gezellige middag samen, op een gegeven moment wordt de vraag gesteld, wat is jouw laatste droom Sytze. Zijn laatste droom is dat het merk Kald Kletske blijft bestaan en dat er een ECHTE brouwerij om heen wordt gemaakt.

De heren hebben elkaar aangekeken en eigenlijk direct gezegd, DAT GAAN WE DOEN.

Helaas heeft Sietse de brouwerij nooit live mogen aanschouwen, hij is in 2017 helaas te vroeg overleden.(heeft het wel gezien door een VR bril op zijn 60e verjaardag).

 

Kleine Beer Brouwerij

Over ons by Bernd Beersma
We willen niet de wereld veroveren, maar ze vooral laten genieten

Sinds 2013 ontwikkelen wij onze bieren in een kleine proefbrouwerij en laten we ze zodra ze de volwassenheid hebben bereikt brouwen bij bevriende brouwers.

Bier en spijs we willen je als bierliefhebber niet alleen kennis laten maken met bier maar je ook interesseren in bier en spijs. Zo vindt je bij al onze bieren bijpassende gerechten. Heb je zelf een mooi gerecht, laat het ons zeker weten.

Tsjoch!, uiteindelijk vinden we het vooral belangrijk om te doen wat we leuk vinden, bier brouwen! En dit doen we niet alleen, maar ook veel met onze vrienden in de bier wereld. Dus, geniet van onze bieren.

 

Gudzekop

Gudzekop maakt craft bieren in kleine oplage. De recepten komen van de brouwers uit Goingarijp en zijn op kleine schaal lokaal ontwikkeld. Voor het commercieel brouwen zijn deze recepten opgeschaald en wordt er in eerste instantie gebrouwen met regionale huurbrouwers.

Gudzekop heeft zijn wortels in Goingarijp en omstreken.

Gudzekop is het vaarwater tussen de Goaiïngarijpster Poelen en de Langstaarter Poelen – een vaarwater aan hogerwal vanuit de sluis van Goingarijp, bezeild bij een stevige NW wind.

 

IT LULKE WIIF

IT LULKE WIIF (De boze vrouw) Is een bier waarvan het idee is ontstaan in maart 2015. Op een bierproefavond van een vriendenclub, een club die al jaren lief, leed en sterke verhalen deelt. Alle twaalf mannen hebben een sterke band met de Friese Wouden.  Een streek in Noord-Oost Friesland, ook wel het Texas van Friesland genoemd. De mensen uit deze streek, de Wâldpyken spreken een eigen Fries dialect en staan bekend om hun directheid en eerlijkheid. Daarnaast gaan ze een conflict niet uit de weg.

 

Sneker Pypke

Het verhaal van Sneker bier


De stad Sneek is bekend om haar prachtige Waterpoort. Dit was oorspronkelijk de Hoog Ender pyp, ontstaan in de 15e eeuw om de welvaart van de stad te bewaken. De poort boven de pijp is gebouwd in 1613 tijdens de Tachtigjarige Oorlog met Spanje. Vandaar de merknaam ‘Sneker Pypke’. Iedereen in onze Waterpoortstad kan nu genieten van deze Sneker speciaalbieren. Met op iedere biersoort een uniek verhaal over Sneek!